زیسان: هشت گروه خونی رایج در دنیا وجود دارد. البته باید روی کلمه «رایج» تاکید کنیم. چراکه به جز این هشت گروه خونی رایج میلیونها گروه خونی در دنیا هست که نادرترین آن گروه خونی طلایی rh null است. گروه خونی طلایی را کمتر از ۵۰ نفر روی زمین دارند!
جزئیات گروههای خونی بسیار پیچیدهتر از آن چیزی است که احتمالاً فکرش را میکنید. ما انسانها پر از گلبولهای قرمز هستیم که اکسیژن را از طریق بدن ما حمل میکنند. آنتیژنها این سلولها را مانند پودری که روییک دونات پاشیده شده، میپوشانند. گلبولهای سفید بدن نیز به این آنتیژنها میچسبند تا به عنوان سپری در برابر عفونت عمل کنند.
دو آنتی ژن اصلی A و B هستند. نوع آنتیژن هر کس توسط انواع ژنی که والدینتان به فرد دادهاند تعیین میشود. به همین دلیل است که گروههای خونی A و B غالب هستند و گروه خونی O مغلوب است.
به طور کلی، چیزی در حدود ۱۶۰ آنتی ژن از ۳۴۲ گروه خونی شیوع بالایی دارند، به این معنی که اکثر مردم آنها را روی گلبولهای قرمز خون خود دارند. اگر فردی آنتی ژنی که ۹۹ درصد مردمِ دنیا دارند را نداشته باشد، یعنی خونش نادر است و اگر آنتیژنی که ۹۹.۹۹ درصد مردم دنیا دارند را نداشته باشد گروه خونیاش بسیار نادر، طلایی و rh null است.
حال گروه خونی دیگری وجود دارد که به آن گروه خونی طلایی rh null میگویند. این گروه خونی نادرترین گروه خونی در جهان است که کمتر از ۵۰ مورد شناخته شده از آن تاکنون گزارش شده است.
هنگامی که خون یک فرد فاقد تمام ۶۱ آنتی ژن ممکن است، گفته میشود که آنها Rh-null هستند. از آنجاییکه Rh-null فاقد تمام آنتی ژنهای ممکن است، میتوان آن را به افرادی اهدا کرد که دارای گروههای خونی بسیار متفاوت با هشت گروه اصلی هستند. با این حال، Rh-null فقط میتواند خون را از افرادی با گروه خونی Rh-null بپذیرد.
کمبود خون Rh-null و ویژگیهای منحصر به فرد آن، این گروه خونی را برای تحقیقات علمی بسیار ارزشمند میکند. چیزی که باعث شده به این گروه خونی نام «خون طلایی» را بدهند.
گروه خونی AB- نادرترین گروه از هشت گروه خونی اصلی است که کمتر از یک درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهد. در ایالات متحده، کمترین گروه خونی از هشت گروه خونی شناخته شده AB- است که از هر ۱۶۷ نفر فقط یک نفر آن را دارد.
در حالی که AB- میتواند از همه انواع Rh دیگر خون دریافت کند، تنها میتواند به دیگرانی که خون AB دارند، اعم از Rh منفی و مثبت، خون اهدا کند.
از آنجایی که AB- دارای هر دو آنتی ژن A و B روی گلبولهای قرمز خود است، با تمام گروههای خونی اصلی Rh منفی سازگار است.
این فنوتیپ بسیار نادر گروه خونی تقریباً در چهار در میلیون نفر از جمعیت جهان یافت میشود. از هر ۱۰۰۰۰ نفر در بمبئی یک نفر ممکن است آن را داشته باشد. تقریباً ۱۷۹ نفر در هند دارای گروه خونی فنوتیپ بمبئی هستند.
اگرچه افراد دارای گروه خونی بمبئی O- نیز هستند، آنتیژن H اضافی که به عنوان جزئی از گروه خونی ABO عمل میکند، در اینجا وجود ندارد. عدم وجود آنتی ژن H به عنوان «فنوتیپ بمبئی» نامیده میشود.
فردی با گروه خونی بمبئی میتواند به فردی با گروه خونی ABO خون بدهد. با این حال، آنها فقط میتوانند از گروه خونی خود، که گروه خونی HH است، خون بگیرند.
گروه خونی O منفی (O-) تنها ۲.۵۵ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهد که آن را به یکی از نادرترین گروههای خونی موجود تبدیل میکند. این آمار در مورد گروه خونی o+ صدق نمیکند. اگرچه تنها ۳ تا ۷ درصد از جمعیت جهان O+ هستند، اما این گروه خونی نادر نیست. جالب است که بدانید شیوع نوع O- در قومیتهای مختلف متفاوت است.
خون O- که «اهداکننده جهانی» نیز نامیده میشود، شاید با ارزشترین خون در جهان باشد، زیرا میتوان آن را تقریباً به هر گروه خونی (به استثنای زمانی که فرد مقداری آنتی ژن کمیاب خارج از گروه خونی اصلی داشته باشد) تزریق کرد.
مدیر کل انتقال خون سیستان و بلوچستان ۱۸ دی ۱۴۰۲ از شناسایی یک گروه خونی نادر در این استان خبر داد.
به گزارش فارس به نقل از انتقال خون سیستان و بلوچستان، ابوالحسن صفدری اظهار کرد: گروه خونی نادر شناسایی شده توسط سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان گروه خونی طلایی O Rh Null است.
او گفته که شناسایی اولیه این گروه خونی در مرکز اهدای خون زاهدان توسط دستگاه اتوماسیون گروه خونی و تعیین فنوتایپ انجام شده که نتیجه تاییدی آن نیز در بخش ایمنوهماتولوژی اداره کل انتقال خون سیستان و بلوچستان صورت گرفته است.
به نظر میرسد این فرد سیستان و بلوچستانی یکی از ۵۰ نفر در کل دنیاست که گروه خونی نادر و طلایی rh null را دارد.
این گروه خون مربوط به یک اهداکننده جوان است. کیسه خون این فرد جهت انجماد به بخش خونهای نادر سازمان انتقال خون ایران ارسال شد.